16 Οκτ Καρκίνος του μαστού: Άνεμος αισιοδοξίας οι νέες χειρουργικές τεχνικές
Νέες, λιγότερο επεμβατικές τεχνικές που βελτίωσαν σημαντικά τα αποτελέσματα των χειρουργικών επεμβάσεων για τον καρκίνο του μαστού περιορίζοντας σε μεγάλο βαθμό την αναγκαιότητα για μαστεκτομές, δίνουν ελπίδα σε χιλιάδες γυναίκες και καθιστούν το τοπίο πιο καθαρό κι αισιόδοξο από ποτέ.
Η Χειρουργική του Μαστού άλλαξε ριζικά τα τελευταία 20 χρόνια σημειώνοντας αξιοσημείωτη πρόοδο στην αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού. Μια από τις μεγαλύτερες αλλαγές ήταν η σημαντική μείωση των ενδείξεων για μαστεκτομή. Μεγάλες μελέτες σε βάθος 20ετίας απέδειξαν ότι η μαστεκτομή δεν προσφέρει στην επιβίωση, παρά σε ιδιαίτερες μόνο περιπτώσεις. Αυτή η διαπίστωση σε συνδυασμό με την έλευση νέων χειρουργικών τεχνικών οδήγησε στη σημαντική μείωση των μαστεκτομών.
Διατήρηση του μαστού
Πλέον τα εκτεταμένα χειρουργεία είναι σπάνια και η διατήρηση του μαστού στις χειρουργικές επεμβάσεις συνιστά τη θεραπεία εκλογής σχεδόν στο 85% των χειρουργείων για τον καρκίνο του μαστού. Ακόμα όμως και στην περίπτωση που η μαστεκτομή είναι αναγκαία, τα τελευταία χρόνια κερδίζουν έδαφος τεχνικές όπως η μαστεκτομή με διατήρηση του δέρματος, καθώς επίσης και η διατήρηση δέρματος θηλής και θηλαίας άλω.
Ογκοπλαστικές επεμβάσεις
Σε αυτό έχουν συμβάλει τα μέγιστα οι ογκοπλαστικές τεχνικές, που πλέον εφαρμόζονται στη Χειρουργική του Μαστού. Οι τελευταίες δίνουν τη δυνατότητα για λιγότερο επεμβατικά χειρουργεία με βελτιωμένα αισθητικά αποτελέσματα. Χρησιμοποιώντας ογκοπλαστικές τεχνικές, ο χειρουργός μπορεί να αφαιρέσει μεγάλο τμήμα του μαστού και να αποκαταστήσει το έλλειμα με τον υπόλοιπο αδένα διατηρώντας το σχήμα του μαστού, αποφεύγοντας τις δυσμορφίες και επιτυγχάνοντας συμμετρία με τον άλλο μαστό.
Ταυτόχρονη αποκατάσταση μαστού
Ο συνδυασμός της ορθής ογκολογικής χειρουργικής με εξελιγμένες τεχνικές της πλαστικής χειρουργικής, δίνει τη δυνατότητα για άμεση αποκατάσταση του μαστού μετά από επέμβαση μαστεκτομής κι όχι στο απώτερο μέλλον, όπως γινόταν μέχρι πρότινος. Η άμεση αποκατάσταση του µαστού αποτελεί μέρος μιας ολοκληρωμένης θεραπείας για ασθενείς με καρκίνο του μαστού, καθώς είναι απόλυτα ασφαλής ογκολογικά, προσφέρει μεγάλα ψυχολογικά οφέλη και δεν επηρεάζει τη δυνατότητα λήψης συμπληρωματικής χημειοθεραπείας ούτε χρονικά, ούτε ποιοτικά.
Βιοψία του λεμφαδένα φρουρού
Μια μεγάλη επανάσταση στη Χειρουργική του Μαστού αφορά στην καθιέρωση της πρακτικής να μην αφαιρούνται όλοι οι λεμφαδένες από τη μασχάλη, αλλά μόνο ο λεμφαδένας «φρουρός». Ο εν λόγω λεμφαδένας είναι αυτός που δέχεται πρώτος τα καρκινικά κύτταρα από το μαστό. Η σύγχρονη πρακτική στις επεμβάσεις για τον καρκίνο του μαστού απαιτεί να γίνεται ταχεία βιοψία του «φρουρού» λεμφαδένα κατά τη διάρκεια του χειρουργείου. Αν η βιοψία δείξει ότι ο λεμφαδένας είναι χωρίς καρκινικά κύτταρα, τότε ο χειρουργός δεν προχωρά σε πλήρη λεμφαδενικό καθαρισμό. Με αυτήν την πρακτική, πολλοί ασθενείς αποφεύγουν μια αρκετά δύσκολη επέμβαση, η οποία ενίοτε συνοδεύεται από σοβαρές παρενέργειες. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει επιστημονική απόδειξη ότι σε αρκετές περιπτώσεις ακόμα και όταν ο λεμφαδένας φρουρός αποδειχθεί διηθημένος στην ταχεία βιοψία, υπάρχει η δυνατότητα , πάντα σε συγκεκριμένη ομάδα ασθενών και όχι σε όλους, να αποφευχθεί ο λεμφαδενικός καθαρισμός, εφόσον θα ακολουθήσει ακτινοθεραπεία.
Ο καθαρισμός του λεμφαδένα φρουρού, οι ογκοπλαστικές επεμβάσεις, η ταυτόχρονη αποκατάσταση του μαστού κι όλες οι τελευταίες καινοτομίες στη Χειρουργική του Μαστού αποτελούν δύσκολες επεμβάσεις. Γι’ αυτό θα πρέπει να πραγματοποιούνται από χειρουργούς με μεγάλη εμπειρία και εξειδίκευση, προκειμένου να διασφαλίζονται τα υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας και ο χαμηλότερος κίνδυνος επιπλοκών.