05 Μαρ Καρκίνος του μαστού: «Κλειδί» η ψυχολογική υποστήριξη
Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί μία από τις πιο δύσκολες διαγνώσεις για μια γυναίκα, με σοβαρό ψυχολογικό αντίκτυπο τόσο στην ίδια όσο και στο περιβάλλον της. Γι’ αυτό και η αντιμετώπιση της νόσου δεν απαιτεί μόνο ιατρική αλλά και ψυχολογική υποστήριξη.
Το πιο δύσκολο κομμάτι αρχίζει μετά το αρχικό σοκ της διάγνωσης, καθώς ξεκινά η μακρά διαδικασία της θεραπείας, κατά την οποία οι ασθενείς μπορεί να έρθουν αντιμέτωποι με νέα προβλήματα.
Μπορεί, για παράδειγμα, να βιώσουν κλυδωνισμούς στις προσωπικές τους σχέσεις ή να αισθάνονται κόπωση και θλιψη για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Μπορεί να νιώθουν έντονη ανησυχία για τα συμπτώματα της νόσου, για την πορεία, τις επιπτώσεις και την αποτελεσματικότητα της θεραπείας και την πρόγνωσή τους. Μπορεί να αντιμετωπίσουν διακρίσεις από εργοδότες ή ασφαλιστικές εταιρείες. Μπορεί να χάσουν την όρεξή τους, να περιορίσουν την άσκησή τους, να έχουν προβλήματα με τον ύπνο, να κάνουν καταχρήσεις στην κατανάλωση αλκοόλ, προϊόντων καπνού, καφέ και φαρμάκων ή να απομονώνονται από την οικογένεια, τους φίλους και τις πολύτιμες σχέσεις τους.
Παράγοντες, όπως οι παραπάνω, εντείνουν το στρες και το άγχος και μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε κατάθλιψη την ασθενή. Αυτό με τη σειρά του εγκυμονεί κινδύνους για την ίδια. Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι τα ποσοστά θνησιμότητας από καρκίνο του μαστού είναι έως και 26 φορές υψηλότερα σε ασθενείς με συμπτώματα ήπιας κατάθλιψης και 39 φορές υψηλότερες σε ασθενείς που είχαν διαγνωσθεί με έντονη κατάθλιψη.
Γι’ αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό μια ασθενής με καρκίνο του μαστού να λαμβάνει ψυχολογική υποστήριξη. Ιδανικοί για να βοηθήσουν είναι οι ειδικευμένοι ψυχολόγοι και άλλοι επαγγελματίες ψυχικής υγείας με εμπειρία στη θεραπεία του καρκίνου του μαστού, ενώ ιδιαίτερα σημαντική είναι η στήριξη του ψυχο-ογκολόγου στην Κλινική Μαστού που μια ασθενής θα απευθυνθεί για τη θεραπεία της.
Πρωταρχικός στόχος των ειδικών είναι να βοηθήσουν τις ασθενείς να αντιμετωπίσουν τις φυσικές, συναισθηματικές και άλλες αλλαγές στον τρόπο ζωής τους που σχετίζονται με τον καρκίνο και τη θεραπευτική τους αγωγή.
Για ορισμένες γυναίκες, η βοήθεια μπορεί να αφορά στο πώς να εξηγηθεί η ασθένειά τους στα παιδιά τους ή στη σχέση τους με το σύντροφό τους. Για άλλες, μπορεί να αφορά στην επιλογή του κατάλληλου νοσοκομείου ή ιατρικής περίθαλψης ή πιο συχνά στους τρόπους με τους οποίους μπορεί να ελεγχθεί το άγχος και η κατάθλιψη.
Δεν είναι μόνο οι ασθενείς, όμως, οι μόνες που μπορούν να επωφεληθούν από την ψυχολογική υποστήριξη. Οι σύντροφοί τους μπορεί να έχουν εξίσου ανάγκη για στήριξη. Σε μια πρόσφατη μελέτη, ενδεικτικά, βρέθηκε πως οι σύντροφοι ασθενών με καρκίνο του μαστού είχαν 40% μεγαλύτερη πιθανότητα να νοσηλευτούν για σοβαρή κατάθλιψη και άλλες συναισθηματικές διαταραχές.
Οι ειδικοί ψυχικής υγείας μπορούν να βοηθήσουν τους συντρόφους να αντιμετωπίσουν την πρόκληση και να προσφέρουν τόσο συναισθηματική όσο και πρακτική υποστήριξη. Επίσης, τα παιδιά, οι γονείς αλλά και οι φίλοι που εμπλέκονται στην περίθαλψη μιας ασθενούς μπορούν να επωφεληθούν από τη συμβουλευτική από ειδικό.
Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί αναμφίβολα μια δύσκολη δοκιμασία. Η εμπειρία έχει δείξει, ωστόσο, ότι με την κατάλληλη ψυχολογική υποστήριξη η απειλητική για τη ζωή αυτή κρίση μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για προσωπική ανάπτυξη που βελτιώνει τη ζωή.