30 Ιαν Δελτίο Τύπου 3ου Επστημονικού Συνεδρίου: Καρκίνος του Μαστού 2014
Τι άλλαξε. Τι αλλάζει
Την πιο συχνή νεοπλασματική ασθένεια των γυναικών αποτελεί σήμερα ο καρκίνος του μαστού, με περίπου 1.000.000 νέα κρούσματα ετησίως σε ολόκληρο τον κόσμο. Η νόσος αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου στις γυναίκες ηλικίας 45 – 60 ετών, ενώ, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στατιστικά δεδομένα, υπολογίζεται ότι 1 στις 8 γυναίκες παγκοσμίως θα προσβληθεί από αυτήν σε κάποια φάση της ζωής της!
Στην Ελλάδα αναφέρονται περίπου 4.500 νέες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού το χρόνο. Σε ό,τι αφορά τη διάγνωση, στην Ευρώπη το 60% των κρουσμάτων διαγιγνώσκεται σε πρώιμο στάδιο, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα είναι μόλις 5%. Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν πόσο ελλιπής είναι η σχετική ενημέρωση μεταξύ των Ελληνίδων.
Ωστόσο, χάρη στη σύγχρονη επιστημονική έρευνα, στο «οπλοστάσιο» των ειδικών προστίθενται συνεχώς νέες τεχνικές για την καταπολέμηση της νόσου, όπως οι APBI και IMRT για την ακτινοβόληση του μαστού, οι οποίες εξασφαλίζουν μεγάλη ακρίβεια, λιγότερες παρενέργειες και ολοκληρώνονται σε πολύ σύντομο χρόνο. Επιπλέον, η φαρμακευτική «φαρέτρα» των ιατρών εμπλουτίζεται με νέα σκευάσματα για την αντιμετώπιση των οστικών μεταστάσεων, ενώ και οι νέοι ορμονικοί χειρισμοί εξασφαλίζουν προστασία των ασθενών από υποτροπές για πολλά χρόνια.
Τα παραπάνω συζητήθηκαν στο 3οΕπιστημονικό Συνέδριο με θέμα «Καρκίνος του Μαστού 2014 – τι άλλαξε, τι αλλάζει», το οποίο διοργανώθηκε από τη Γ’ Μαιευτική – Γυναικολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, Π.Γ.Ν. «ΑΤΤΙΚΟΝ», τη Δ’ Χειρουργική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, Π.Γ.Ν. «ΑΤΤΙΚΟΝ», και το Ελληνικό Κολλέγιο Μαιευτικής Γυναικολογίας στις 17-18 Ιανουαρίου 2014 στο ξενοδοχείο RoyalOlympic και στις 19 Ιανουαρίου 2014 στο Νοσοκομείο Metropolitan.
Στο Συνέδριο προέδρευσαν ο Αναπληρωτής Καθηγητής Χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δ’ Χειρουργική Κλινική, Π.Γ.Ν. «ΑΤΤΙΚΟΝ» κύριος Νικόλαος Αρκαδόπουλος και η Διευθύντρια Χειρουργός Μαστού του Νοσοκομείου «Metropolitan», PhD FEBS (on Breast Surgery), Πανεπιστημιακός Υπότροφος, Γ’ Μαιευτική – Γυναικολογική Κλινική, Π.Γ.Ν. «ΑΤΤΙΚΟΝ» κυρία Φιορίτα Πουλακάκη.
Κατά τη διάρκεια των δυο εκδηλώσεων, διακεκριμένοι επιστήμονες του χώρου της Χειρουργικής, Ογκολογίας, Ακτινοθεραπείας, Γυναικολογίας, Πλαστικής Χειρουργικής και Γενετικής αναφέρθηκαν στις νεώτερες εξελίξεις του Καρκίνου του Μαστού καθώς και στα συμπεράσματα από τα πρόσφατα μεγάλα διεθνή συνέδρια για τον Καρκίνο του Μαστού. Στην εναρκτήρια ομιλία του Καθηγητή Κοινωνικής Ιατρικής κ. Ι. Τούντα με θέμα « Πρόληψη του καρκίνου σε συνθήκες οικονομικής κρίσης», τονίστηκαν οι αλλαγές στις συμπεριφορές υγείας που επέφερε η οικονομική κρίση και τονίστηκε ότι ο καρκίνος εξακολουθεί να αποτελεί πρωταρχική αιτία θνησιμότητας και η επίπτωσή του αυξάνεται συνεχώς. Ο ομιλητής επισήμανε ότι ο προσυμπτωματικός έλεγχος με μαστογραφία μειώνει τη θνησιμότητα από καρκίνο του μαστού κατά 15%.
Στο συνέδριο συζητήθηκαν, ακόμα, και άλλες σύγχρονες τάσεις για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού, και συγκεκριμένα:
- Παρουσιάστηκαν οι νέες απόψεις για κατάργηση του λεμφαδενικού καθαρισμού της μασχάλης σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια. Η κατάργηση του λεμφαδενικού καθαρισμού σε ασθενείς που δεν τον χρειάζονται μειώνει σημαντικά επιπλοκές όπως το λεμφοίδημα και ο χρόνιος πόνος που ταλαιπωρούν τις ασθενείς που έχουν χειρουργηθεί για καρκίνο του μαστού. Επίσης παρουσιαστήκαν οι νέες απόψεις για την αντιμετώπιση του καρκίνου in situ (DCIS)
- Διευκρινίστηκε από τους ειδικούς σε ποιες οικογένειες πρέπει να γίνεται γονιδιακός έλεγχος για καρκίνο του μαστού και ποιες είναι οι μέθοδοι πρόληψης που προτείνουμε σε γυναίκες που έχουν κάποια γενετική επιβάρυνση. Η πρόληψη του καρκίνου του μαστού σε αυτές τις ασθενείς μπορεί να γίνει είτε φαρμακευτικά είτε με προληπτική μαστεκτομή και ταυτόχρονη πλαστική αποκατάσταση.
- Σε ξεχωριστή συνεδρία αναπτύχθηκαν οι νεότερες τεχνικές πλαστικής χειρουργικής για την αποκατάσταση μετά από επεμβάσεις για καρκίνο του μαστού.
- Τέλος, παρουσιάστηκαν οι τελευταίες μελέτες που ανακοινώθηκαν στα μεγαλύτερα διεθνή συνέδρια για τον καρκίνο του μαστού που έγιναν εντός του 2013. Επιπλέον, στο πλαίσιο του συνεδρίου, διοργανώθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2014, στο Νοσοκομείο Metropolitan, ξεχωριστό Σεμινάριο με θεωρητικό και πρακτικό μέρος, με τη χρήση ειδικών εξομοιωτών (handson) για την τεχνική εντοπισμού και βιοψίας του Λεμφαδένα Φρουρού.
- Πρόκειται για τη μέθοδο που, σύμφωνα με τα διεθνή στάνταρ, πρέπει να εφαρμόζεται για τη σταδιοποίηση των μασχαλιαίων λεμφαδένων αντί για το λεμφαδενικό καθαρισμό που γινόταν παλαιότερα. Στο σεμινάριο εκπαιδεύτηκαν 20 νέοι Χειρουργοί στη μέθοδο αυτή. Υπεύθυνοι του Σεμιναρίου ήταν οι Πρόεδροι του Συνεδρίου, ο κύριος Νικόλαος Αρκαδόπουλος και η κυρία Φιορίτα Πουλακάκη.