31 Μάι Σεξουαλικότητα μετά από τον καρκίνο του μαστού
O καρκίνος του μαστού, πέρα από την βαρύτητα της διάγνωσης συνοδεύεται συνήθως από τεράστια συναισθηματική φόρτιση λόγω του φόβου για την επικείμενη διαταραχή της εικόνας της γυναίκας, γεγονότα που δυνητικά μπορεί να «κατατροπώσουν» την ερωτική ζωή του ανθρώπου.
Οι θεραπείες που απαιτούνται για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού τόσο η χειρουργική όσο και οι συμπληρωματικές θεραπείες που θα ακολουθήσουν επηρεάζουν αναμφισβήτητα τη σεξουαλικότητά της γυναίκας. Το ζητούμενο είναι να δώσουμε στην ασθενή μας την δυνατότητα να ανακτήσει και πάλι τη θηλυκότητα που νοιώθει ότι έχασε και να απολαύσει και πάλι το σεξ.
Οι παρενέργειες από τις θεραπείες για τον καρκίνο του μαστού, διαρκούν πολύ περισσότερο από την ίδια την θεραπεία. Μελέτες έδειξαν ότι νεαρές γυναίκες που είχαν επιβιώσει από τη νόσο, ανέφεραν εμμένουσες σεξουαλικές δυσκολίες πέντε χρόνια μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας τους. Σύμφωνα με το Εθνικό Αντικαρκινικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ, περίπου μια στις δύο γυναίκες που έχει υποβληθεί σε θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού βιώνει μακροχρόνιες ερωτικές δυσλειτουργίες
Ξεκινώντας από την χειρουργική θεραπεία, με την εφαρμογή ογκοπλαστικών τεχνικών από τις πιο απλές έως τις πιο σύνθετες, προσφέρουμε πλέον την δυνατότητα σε κάθε γυναίκα μιας εικόνας του μαστού της αισθητικά αποδεκτής, με ελάχιστες αν όχι καμία διαφορά από την προεγχειρητική της εμφάνιση, πάντα συμμετρικά και στους δύο μαστούς. Η προσπάθεια μας είναι όχι μόνο για τις επεμβάσεις διατήρησης του μαστού ( ογκεκτομή, τεταρτεκτομη) αλλά και για τις ριζικές μαστεκτομές να προσφέρεται (εφόσον είναι ογκολογικά επιτρεπτό και δεν καθυστερούν χρονικά οι υπόλοιπες συμπληρωματικές θεραπέιες που πρέπει να ακολουθήσουν) ταυτόχρονη αποκατάσταση του μαστού μαζί με την μαστεκτομή. Εφόσον κάτι τέτοιο δεν είναι ογκολογικά εφικτό, θα πρέπει να της προσφέρεται η δυνατότητα και να ενθαρύνεται για αποκατάσταση σε δεύτερο χρόνο. Κάτι τέτοιο αποτελεί το ‘διαβατήριο΄για τη απόκτηση αυτοπεποίθησης, αισιοδοξίας και φυσιολογικής σεξουαλικής ζωής.
Δυστυχώς όμως τις περισσότερες φορές αυτό δεν είναι αρκετό. Οι θεραπείες αντιμετώπισης του καρκίνου του μαστού που θα ακολουθήσουν, με την επίδραση που έχουν στο ορμονικό σύστημα της γυναίκας, είναι δυνατόν να την τοποθετήσουν σε προσωρινή ή και μόνιμη εμμηνόπαυση, μειώνουν την επιθυμία για σεξ, προκαλώντας έλλειψη διέγερσης, οργασμού και ικανοποίησης.
Η «επαναφορά» της σεξουαλικότητας σε αμιγώς τεχνικό γυναικολογικό επίπεδο, είναι ενδεχόμενο να απαιτήσει ειδικά προϊόντα. Ανάλογα με την δυσλειτουργία που έχει προκύψει συστίνεται χρήση κολπικού διαστολέα που θα μπορέσει να διατείνει απαλά τον κολπικό ιστό. Χρήση κοπλικών ενυδατικών υπόθετων τα οποία δεν είναι λιπαντικά, άρα δεν χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια του σεξ. Χορηγούνται ως υπόθετα, ενυδατώνοντας τον κόλπο, χαρίζοντάς του την φυσική ελαστικότητα που πρέπει να έχει. Το υπόθετο απορροφάται από τον κόλπο και τον βοηθά να διατηρείται υγιής και ενυδατωμένος για αρκετές ημέρες. Χρήση ειδικών λιπαντικών για την αντιμετώπιση της κολπικής ξηρότητας. Επίσης φυσιοθεραπεία, ειδικές ασκήσεις όπως οι κλασσικές ασκήσεις Kegel (σύσφιξη και χαλάρωση του σφικτήρα μυ, όπως και κατά την ούρηση) μπορούν επίσης να βελτιώσουν την ερωτική επαφή. Τέλος χειρουργικές επεμβάσεις ανάπλασης κόλπου (Vaginal Rejuvenation), οι οποίες είναι μερικές μόνο από τις τεχνικές οι οποίες υπάρχουν στη «φαρέτρα» του γυναικολόγου-ογκολόγου, ο οποίος θα συντονήσει όλους τους παραπάνω τρόπους βελτίωσης της σεξουαλικής ζωής των ασθενών με καρκίνο μαστού που υπεβλήθησαν και υποβάλλονται σε χημειο- και ορμονοθεραπεία.
Ο ρόλος και η στήριξη του συντρόφου είναι πάρα πολύ σημαντικός καθώς η αγάπη και η φροντίδα για τη σύντροφό τους που πάσχει θα πρέπει να εξωτερικεύεται όπως και η διεκδίκηση μιας αρμονικής σεξουαλικής ζωής. Ο τρόπος που ο σύντροφός θα κοιτάξει για πρώτη φορά την τομή, είναι κάτι που θα θυμάται η ασθενής για πάντα. Αν το ζευγάρι έχει προετοιμαστεί κατάλληλα για την ‘επόμενη’ ημέρα, τότε η έκπληξη θα είναι μικρότερη και η οικειότητα θα επιτευχθεί πιο γρήγορα. Σημαντικό θέμα αποτελεί η επικοινωνία. Συζήτηση ανάμεσα στο ζευγάρι για τα πράγματα με τα οποία αισθάνονται άνετα και με ποια όχι. Αλλαγή σε προηγούμενες σεξουαλικές συνήθειες, αποτελεί συχνά μια καλή λύση προκειμένου να δοκιμάσει το ζευγάρι νέες πρακτικές. Τέλος στην ομάδα των Σύγχρονων Κέντρων Μαστού υπάρχει πάντα και ο ψυχοογκολόγος η βοήθεια του οποίου είναι πολύτιμη για τον αποτελεσματικό χειρισμό της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί.
Λύσεις υπάρχουν σε όλα τα επίπεδα και πραγματικά μπορούμε να βοηθήσουμε τις ασθενείς μας να επαναφέρουν την σεξουαλικότητα που πιθανόν προσωρινά να έχασαν. Το μόνο που χρειάζεται είναι υπομονή από εκείνες και τους συντρόφους τους και επιμονή και κατανόηση από εμάς τους θεράποντες ιατρούς που καλούμαστε να λύσουμε το πρόβλημα, προκειμένου να τις βοηθήσουμε με πολύ αγάπη να πετύχουν μια υγιή και αρμονική σεξουαλική ζωή.