20 Ιούλ Τεκνοποίηση και θηλασμός «ασπίδα» στον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού
Ημερομηνία δημοσίευσης: Μάιος 2016
Θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό, η γυναίκα, να αποκτήσει παιδί πριν από τα 35 της χρόνια, εφόσον βέβαια αυτό είναι εφικτό, αλλά και να θηλάσει περισσότερο από δύο μήνες.
Η υιοθέτηση υγιεινής διατροφής και άσκησης μειώνει τον κίνδυνο της εκδήλωσης για καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες που επικεντρώνονται στη συσχέτιση του τρόπου ζωής και της εμφάνισης στον γυναικείο πληθυσμό.
«Παρόλο που οι επιδημιολογικές έρευνες δεν έχουν καταλήξει σε αδιάσειστα συμπεράσματα, εντούτοις καταδεικνύουν με έμφαση τα οφέλη που προκύπτουν για τις γυναίκες που ασκούνται συχνά, επιλέγουν τροφές που δεν αυξάνουν τον λιπώδη ιστό, άρα και τα οιστρογόνα, και ακολουθούν δίαιτα πλούσια σε ελαιόλαδο, φρούτα και λαχανικά. Ταυτόχρονα, όμως, οι γυναίκες θα πρέπει να αποφεύγουν αλκοόλ και κάπνισμα, καθώς πρόκειται για δύο συνήθειες που συνδέονται με τον κίνδυνο καρκινογένεσης», αναφέρει με αφορμή τα πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα η χειρουργός μαστού, Δρ. Φιορίτα Πουλακάκη.
«Η πρωτογενής πρόληψη αφορά όλες τις ηλικιακές ομάδες γυναικών», συνεχίζει η ειδικός, «λαμβάνοντας βέβαια σοβαρά υπόψη πως το όφελος θα είναι μεγαλύτερο όσο νωρίτερα η γυναίκα υιοθετήσει έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, ενώ συγχρόνως θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό να αποκτήσει παιδί πριν από τα 35 της χρόνια, εφόσον βέβαια αυτό είναι εφικτό, αλλά και να θηλάσει περισσότερο από δύο μήνες».
Σύμφωνα με μελέτες, η σωματική άσκηση και το ισορροπημένο διαιτολόγιο θα θωρακίσουν τις φυσικές άμυνες του γυναικείου οργανισμού, απέναντι και στον καρκίνο του μαστού, μειώνοντας τις πιθανότητες κινδύνου έως και 30% και μάλιστα στην πλέον κρίσιμη ηλικία της εμμηνόπαυσης.
Η Δρ. Πουλακάκη σχετικά με τη δευτερογενή πρόληψη τονίζει: «Ενθαρρύνουμε τη μηνιαία αυτοεξέταση σε όλες τις ενήλικες γυναίκες, αλλά και την επιλογή των κατάλληλων απεικονιστικών εξετάσεων. Στη φαρέτρα μας υπάρχει πληθώρα εξετάσεων όπως το τρισδιάστατο υπερηχογράφημα, η ελαστογραφία, η ψηφιακή μαστογραφία με τομοσύνθεση και η μαγνητική μαστογραφία, που βοηθούν στην έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση, τις οποίες θα συστήσει ο κλινικός ιατρός στο πλαίσιο μιας συνολικής διαγνωστικής προσπάθειας».
Πηγή: www.protothema.gr